CəmiyyətMəkanRestoranlarSosial

Qəbələ Xanlar Restoranı: Xidmət Prosesi, Memarlıq Konsepti, Qonaqpərvərlik

Qəbələnin sıldırım dağları, şəlalələrlə kəsişən çayları və qoz­fındıq ağaclarının ətirləri arasında illərdir ki, daima eyni ünvana aparan cığır var: Xanlar Restoranı. Yerlilər üçün bu ad ailə süfrəsinin davamı, turist üçün isə region mətbəxinin poetik giriş bileti sayılır. Kənd kulbasını xatırladan taxta kotteclər, çayın üstündə qurulmuş asma körpülər və daş sobada közərən ət qoxusu bir‐birinə qarışanda qonaq rəsmi restoran sərtliyini tam unudub yaylaq pikniyinə düşdüyünü hiss edir. İnteryerin əsas materialı bərk fıstıq ağacıdır: tünd, laklanmamış lövhələr divar boyu uzanır, üstündə balaca motal pendiri tavan kimi sallanır. Açıq hava pavilyonları dörd fəsil işləkdir; qışda odun sobası, yayda dumanlı axşam yelimi masa başına sərinlik gətirir. Menyuda regionun subtropik sərvətləri – xiyar turşusu, fındıq aşlaması, dağın kəklikotu ilə ətirli qoyun kababı – çağdaş pəncərədə təqdim olunur. Restoranın sahəsi təkcə qida deyil, həm də rekreasiya mərkəzidir: uşaqlar üçün gülxan ətrafında fiqur düzəltmə dərsləri, balıq tutmaq istəyənlər üçün süni göl, istirahət üçün çayın üstündə yelləncəkli kotteclər. Qəbələdən 8 kilometr aralıda, İsmayıl bəy Qutqaşınlı prospektində yerləşən bu ocaq gün ərzində 1500-ə yaxın qonaq qəbul edə bilir. Yaradıcısı Xanlar Kərimov ilk kiçik çayxanasını 1991-ci ildə qurduğunu, illər keçdikcə ideyanın yerli turizmin simvoluna çevrildiyini söyləyir. Təkcə Qəbələ deyil, Bakı, Mərdəkan və Səməd Vurğun küçəsindəki filiallar da eyni reseptlə hazırlanmış kababı, eyni çayı təqdim edir, amma doğma dağ mənzərəsi yalnız əsas məkanda özünü bu qədər sıx hiss etdirir. İstər ailəvi şam yeməyi, istər uzun yol fasiləsi, istərsə də toy şənliyi üçün seçilsin, Xanlar Restoranı qonağına sadəcə yemək deyil, Qafqaz qonaqpərvərliyinin canlı dekorasiyasını bəxş edir.

Coğrafi mövqe və nəqliyyat rahatlığı

Restoran Qəbələ şəhərinin şimal-qərb çıxışında, Aerodrom yolundan cəmi bir dönmə aralıda yerləşir; marşrut avtobusları dayanacaqdan 400 metr məsafədə düşür. Şəki və Oğuz istiqamətindən gələn turistlər üçün Bakı–Qəbələ magistralının asfalt örtüyü boyunca yönləndirici lövhələr qurulub və GPS axtarışında “Qəbələ-Xanlar” açar sözü birbaşa ünvana aparır.
Şəxsi avtomobillə gələnlər üçün 120 yerlik asfaltlanmış dayanacaq, mikroavtobus və böyük tur avtobusları üçün isə ayrıca park zolağı mövcuddur. Qəbələ Beynəlxalq Aeroportundan restorana taksi ilə 15 dəqiqəyə çatmaq mümkündür; mərkəzi avtovağzal isə cəmi 9 kilometr məsafədədir.

Reklam

turkiyede tehsil

Memarlıq konsepti və təbii landşaft harmoniyası

Xanlar Restoranı alp üslubundakı taxta-daş kompozisiya ilə çayın sahil əyrisini təbii terraslara çevirir. Çay suyunun səviyyəsi yaz yağışlarında qalxdığı üçün pavilyonlar 1,2 metrlik qaldırılmış fundament üzərində qurulub, taxta pilləkənlər panoramik fotolar üçün cazibədar rakurs yaradır.
Çöl məkanının əsas detalı fındıq-qoz ağacları arasına asılmış sarmaşıq lampalardır; akşam düşən kimi sarı işıq sulu dumanı romantik pərdə kimi göstərir. İç zalda dekorun mərkəzi elementinə çevrilən köhnə mis samovar və əl dəyirmanları kənd estetikası ilə təsadüfən deyil, Nizami dövrünə məxsus motivləri birləşdirmək üçün seçilib.

Menyu fəlsəfəsi və dad palitrası

Mətbəx şöbəsi “dağ məhsulu – adi alov” prinsipilə işləyir: ətlərin 90 faizi yerli fermalardan, göyərti Qəbələnin Nohurqışlaq kəndindən, fındıq və bal isə Vandam bazarından alınır. Qonaq menyunun ilk səhifəsindəki “Qəbələ xörəyi” bölməsində qurutlu sulu xəngəl, fındıqlı dovğa, şabalıd dolması kimi regional dadları görür.
Ocaqda hazırlanan yeməklər üçün xüsusi bazalt daş plitələr sifariş olunub; “daş kabab” turist menyusunun ən çox sifariş edilən seçimidir. Şirniyyat cədvəlində bal-fındıq qatlaması, xurma mürəbbəsi, üçqulaq, nar doşabı ilə hazırlanan “qırmızı paxlava” yer alır.

Xidmət prosesi və personal hazırlığı

Restoran personalı yerli peşə məktəbi ilə imzalanmış memorandum əsasında dörd aylıq kurs keçir, proqramda qonaqqarşılama psixologiyası, dil bacarıqları və sanitar protokol modulları var. Xidmətin sürəti ən çox tənqid edilən məsələlərdən olsa da, idarəçilik 2024-cü ildə rəqəmsal sifariş sisteminə keçməklə gözləmə müddətini 18 dəqiqədən 12 dəqiqəyə endirib.
Uşaqla gələn ailələr masaya booster stul, steril plastik qab-qaşıq, həyətdə isə tibb məntəqəsinə qoşulmuş sanitariya blokundan pulsuz yararlanır. Qonaqların 86 faizi anketdə personalın səmimiliyini “çox yaxşı” dəyərləndirib, lakin bəzi ingilisdilli turistlər məlumat lövhələrinin sadəcə azərbaycanca olması səbəbi ilə çətinlik yaşadıqlarını bildiriblər.

Reklam

turkiyede tehsil

Ailəvi istirahət zonaları və xüsusi tədbirlər

Çayın kənarında 14 taxta kottec yerləşir; hər kottec 6-8 nəfərlik masa, samovar, mini-bar və uşaq guşəsindən ibarətdir. Sentyabr-oktyabr aylarında fındıq festivalı zamanı kotteclərdə kulinariya ustad dərsləri keçirilir; master-class iştirakçıları vəsiqə alır və bal-fındıq paxlavası bişirir.
Toy və korporativ tədbirlər üçün 350 yerlik qapalı zal, 200 yerlik açıq hava amfiteatrı mövcuddur. Tədbir paketi menyoda “xan sarayı” adlı xüsusi süfrə təqdim edir: bütöv quzu çevirməsi, fındıqlı aşı, 12 növ kabab və 3 regional şirniyyat bu paketə daxildir.

Əyləncə və ekoloji turizm əlavələri

Restoran ərazisində balıq tutmaq üçün 800 kvadratmetrlik süni göl yaradılıb; qonaq tutduğu balığı “təzə ov – təzə manqal” xidməti ilə dərhal kabab sifariş edə bilər. Dağ velosipedi, at sürmə və zip-line marşrutu restoran bələdçiləri tərəfindən saniyəlik sığorta paketi ilə təklif olunur.
Ekotur proqramında qonaqlar yaxınlıqdakı çay kənarında ona ayrılan sahədə iki fidan əkir; 2021-2024 illərində 1800-dən çox ağac bu layihə sayəsində torpağa köçüb. Restoranın “yaşıl sertifikat” alması üçün tələb olunan tullantıların çeşidlənməsi, bio-qurğularda çirkab təmizlənməsi addımları da artıq reallaşdırılıb.

İstirahət strategiyası və filial şəbəkəsi

Brend ilk filialını 2010-cu ildə Bakı Zabitlər parkında açdı; paytaxt menyusu daha urbanist olsa da, məhsullar hər gün Qəbələdən gətirilir. 2023-cü ilin sonuna kimi Bakıda dörd filial fəaliyyət göstərir və onlayn platformalarda “Tasty dishes from products of Gabala” şüarı ilə tanınır.
Rəqəmsal marketinq qrafikası X-nın milli ornament tonlarını incə sərinləşdirilmiş rəng palitrası ilə birləşdirir; Instagram hesabı 50 mindən çox izləyici toplayıb və həftəlik “dumanlı səhər” storiesləri ən çox baxılan kontentdir.

KateqoriyaPopulyar yeməkTəxmini porsiya qiyməti (AZN)Xüsusi qeyd
Soğuq qəlyanaltılar Dovğa6Qəbələyə məxsus qatıqla
SalatlarDağ göyərti salatı714 növ yabanı ot
ŞorbalarQurutlu sulu xəngəl9Təndir çörəyi ilə
Ocaq yeməkləriDaş kabab (qarışıq ət)24Bazalt plitədə servis
KabablarTurşu souslu quzu kababı18Sümüksüz, közdə
Təndir yeməkləriBütöv quzu180Əvvəlcədən sifariş
ŞirniyyatlarBal-fındıq qatlaması5Çay süfrəsi üçün
İçkilərŞabalıd çayı3Təbiət çayı kolleksiyası

Qəbələ Xanlar Restoranı nəfis dağ panoraması, yerli məhsulların saf dadı və qonaqpərvərlik ənənəsini müasir xidmətlə sintez edərək region turizminin simvoluna çevrilib. O, yolüstü kafe rahatlığını beşulduz estetikası ilə birləşdirərək həm ailəvi istirahət, həm korporativ tədbir, həm də macəra həvəskarları üçün tam çevrəli təcrübə təqdim edir. Menyunun mərkəzində Qafqaz florası və fındıq diyarının çeşniləri dayanır; daş kababdan tutmuş bal-fındıq qatlamasına qədər hər təam qonağa dağın dadını, meşənin ətirini xatırladır. Coğrafi əlçatanlıq, geniş park yeri və yerli bələdçi servisi restoranı tur marşrutlarına rahat qoşur. Rəqəmsal sifariş sistemindən başlayan innovativ yanaşma ekoloji aksiyalarla tamamlanır və brendi “yaşıl təcrübə” mövqeyinə kökləyir. Sözün əsl mənasında buraya gələn pəjmürdə ruhunu da, yorğun bədənini də təzələyir: çayın səsi, qamış yelləncəyin xışıltısı, istinin üstündə şirələnən quzu kababının qoxusu birlikdə unudulmaz palitra yaradır. Paytaxt filialları eyni reseptləri paylasa da, dağ mənzərəsinin yerini heç nə verə bilmir. Ölkə içi turizmdə orijinal mətbəx axtarışında olan hər kəs üçün Xanlar Restoranı sadəcə yeməkxana deyil, Qafqaz ruhunun canlı açıq dərsidir. İstər sıx iş qrafikindən qaçış, istər romantik gecə, istər geniş toy şənliyi planlaşdırın, Xanlar komandasının isti salamı və daimi alovlu mangalı hər mövsüm eyni həvəslə qapılarınızı açır. 

Ən Çox Verilən Suallar

1. Xanlar Restoranı harada yerləşir?

Əsas filial Qəbələ şəhərinin şimal-qərb çıxışında, İsmayıl bəy Qutqaşınlı prospekti yaxınlığında çay sahilində qurulub. Bakıdan gələn magistral marşrut yolu rəqəmsal naviqasiyada birbaşa restorana aparır. Ətrafda işarələnmiş giriş lövhələri var. Parkinq dörd tip nəqliyyat vasitəsi üçün zona-zona bölünüb.

2. Menyunun əsas mövzusu nədir?

Restoran dağ məhsullarına əsaslanan Azərbaycan mətbəxini təqdim edir; fındıqlı dovğa, şabalıd dolması, daş kabab və bal-fındıq qatlaması ən çox sifariş olunan təamlardır. Ət və göyərti Qəbələnin yaxın fermalarından gətirilir. Hər porsiya süfrəyə regional dekorla gəlir. Şirniyyat bölməsi subtropik meyvə mürəbbələri ilə zəngindir.

3. Kottec rezerv etmək mümkündürmü?

Bəli. Çayın kənarına qurulmuş 14 kottec əvvəlcədən telefonla və ya vebsayt üzərindən bron edilir. Hər kottec 6-8 nəfərlikdir, samovar, mini-bar və uşaq guşəsi ilə təchiz olunub. Festival günlərində tələbat yüksək olduğu üçün ən azı bir həftə əvvəl rezerv tövsiyə olunur.

4. Uşaqlar üçün nə kimi imkanlar var?

Restoranda açıq oyun meydançası, yelləncəklər və qısa məsafəli zip-line zolağı fəaliyyət göstərir. Menyuda uşaq porsiyaları və steril plastik qab-qaşıq təklif edilir. Sanitar blok körpə altlığı və uşaq arabası üçün geniş girişlidir. Vaxt-vaxt uşaq kulinariya dərsləri keçirilib sertifikat verilir.

5. Qiymətlər hansı aralıqdadır?

Salatlar 6-8 AZN, şorbalar 8-10 AZN, kabab porsiyaları 15-24 AZN arasında dəyişir. Xüsusi təndir quzusu kimi iri xörəklər əvvəlcədən sifarişlə 180-200 AZN-dir. Çay-şirniyyat seti adambaşına 5-6 AZN hesablanır. Qiymətlər menyuda və onlayn platformada açıq göstərilir.

6. Musiqi proqramı varmı?

Həftəsonları axşam saatlarında canlı tar-kaman trio çıxış edir və milli muğam parçaları ifa olunur. Toy və nişan paketlərində tam ansambl dəvət etmək mümkündür. Canlı musiqi əsas zalda səs izolyasiyası ilə təmin edilir ki, kotteclərdə sakitlik pozulmasın. İstəyən qonaq repertuara əvvəlcədən mahnı sifariş edə bilir.

7. Ekoloji təşəbbüslər nələrdir?

Restoran ərazisində tullantılar plastik, şüşə və qida bölmələrinə ayrılır, kompost sexində orqanik qalıqlar gübrəyə çevrilir. Hər qonaq fidan əkmə proqramına qoşula bilər; iştirakçılara markerli lövhə verilir. Su təmizləmə stansiyası qapalı dövriyyə ilə işləyir. Bu fəaliyyətlər yaşıl sertifikat standartlarına uyğundur.

8. Rezervasiyanı necə etmək olar?

Telefon vasitəsilə +994 50 536 36 34 nömrəsinə zəng etməklə masa, +994 50 999 36 34 nömrəsinə zəng etməklə kottec rezerv edilir. Vebsaytda inteqrə olunmuş müraciət forması da mövcuddur. Ödəniş partiyada əvvəlcədən 20 % depozitlə təsdiqlənir. İmtina hallarında depozit tədbirdən 24 saat əvvəl geri qaytarılır.

9. Xidmətin sürəti barədə rəylər necədir?

Son rəy sorğusuna əsasən gözləmə müddəti orta hesabla 12 dəqiqədir. Rəqəmsal sifariş sisteminin tətbiqindən əvvəl bu göstərici 18 dəqiqə idi. Bəzi qonaqlar dolu günlərdə içkilərin gec gəldiyini bildirirlər. İdarəçilik mövsümi işçi sayını artıraraq problemi minimallaşdırmağa çalışır.

10. Hava şəraiti təsiri altında rezerv ləğvi necə həll olunur?

Şiddətli yağış və sel xəbərdarlığı verilən günlərdə açıq hava kotteclərinin rezervi qapalı zala pulsuz transfer olunur. Qonaq istəsə, ləğv edib depoziti tam geri ala bilər. Qış mövsümündə boran riski üçün istilik sistemi olan daxili pavilyonlar prioritet tutulur. Hava proqnozu rəsmi sosial media hesablarında mütəmadi paylaşılır.

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Back to top button