CəmiyyətQidaSağlamlıqSosial

Qlütenin Zərərləri: Həzmə Təsiri, Dəri problemləri

Qlüten un qarışıqlarında elastik şəbəkə yaradan zülal kompleksi olsa da, bu molekulyar üstünlük bəziləri üçün həzm və immun sistemi baxımından ciddi problem yaradır. Genetikə və mühitə bağlı faktorların birləşməsi qlüteni tərkibində saxlayan arpa, buğda, çovdar məhsullarını bəzi orqanizmlər üçün təhlükəli edə bilir. Son onillikdə çölyak xəstəliyinin aşkarlanma tezliyi artıb, lakin həkimlər bunun yalnız diaqnostika texnologiyalarının yaxşılaşması ilə izah edilməyəcəyini vurğulayırlar. Qlütenə qeyri-dözüm, bu zülalı parçalamaq üçün lazım olan fermentlərin qismən və ya tam çatışmazlığı səbəbindən yaranan həzm çətinlikləri ilə özünü göstərir. İntestinal keçiriciliyin artması, yəni bağırsaq divarının sızdırmazlığı pozulduqda, qlüten peptidləri qana keçərək sistemik iltihaba yol açır. Beyin tədqiqatları göstərir ki, qlütenə həssas insanlar üçün neyroinflamasiya baş ağrısı, diqqət dağınıqlığı, depressiya əlamətləri ilə müşayiət oluna bilər. Avtoimmun xəstəliklərin kaleydoskopik sonsuzluğunda Hashimoto tiroiditi və 1-ci tip şəkərli diabet kimi patologiyalar da qlütenə uzunmüddətli məruz qalmanın təsirini daşıyır. Obezite tadinatında insulin müqavimətinin alovlanması da bu zülalı çeynədiyimiz hər dişləmənin təkcə kalori deyil, hormonal mesaj daşıdığını sübut edir. Dünya Səhiyyə Təşkilatı qlütenə total qadağanı tövsiyə etməsə də, yüksək riskli əhali üçün 20 ppm-dən aşağı sərhədin saxlanılmasını vacib sayır. Beləliklə, ənənəvi çörək aroması arxasında gizlənən qlüten molekulu müasir epigenetikanın ciddi müzakirə mövzusuna çevrilir.

Həzm sistemi pozuntuları

Qlüten bağırsaq divarındakı villusları zədələyərək qida maddələrinin sorulmasını azaldır. Bu proses yağda həll olan vitaminlərin çatışmazlığı, arıqlama, qarın şişməsi və tez-tez diareya ilə müşahidə olunur.İntravital endoskopiya nümunələri göstərir ki, qlütenə həssas insanların villus hündürlüyü sağlam nəzarət qrupuna nisbətən 30 faiz daha qısadır və regenerasiya dövrü uzanır.
Malabsorbsiya nəticəsində dəmir, kalsium və sink kimi mineralların qana keçməsi zəifləyir. Qanda ferritin səviyyəsi aşağı düşdükcə xroniki yorğunluq, saç tökülməsi və dırnaq kövrəkləşməsi artır. Bu vəziyyət xüsusən uşaqlarda böyümə geriliyi və diş minasının hipoplaziyası ilə nəticələnir.

Reklam

turkiyede tehsil

İmmun sistemin avtoagressiyası

Çölyak xəstəliyində qlüten peptidləri HLA-DQ2 və HLA-DQ8 genotiplərinə sahib şəxslərdə immun reaksiya başladır. Antitel kompleksi bağırsaq strukturlarını işğalçı olaraq tanıyır və hücumla zədələyir.Əlavə olaraq, qlütenin deaminasiya prosesi toxuma transqlutaminaz enzimi tərəfindən dəyişdirildikdə yaranan neoantigenlər orqanizm üçün yad sayılır. Bu immun hücum yalnız bağırsaqla məhdudlaşmır; dəri səthində herpetiform dermatit, oynaq ağrıları və oral aftalar kimi simptomlar inkişaf edir.

Neyroloji və psixi təsirlər

Tədqiqatlar qlütenə bağlı ataksiya diaqnozu qoyulan pasiyentlərin serebellumunda neyron itkisinin olduğunu aşkar edib. Bu itki koordinasiya çatışmazlığı, nitq pozğunluğu və göz hərəkətlərində titrəmə ilə nəticələnir.Qlütenə həssas depressiya və panik bozukluq kimi psixi əlamətlərin biokimyəvi mexanizmi sitokinlərin beyin-qan baryerini keçərək mikroqlial hüceyrələri aktivləşdirməsi ilə əlaqələndirilir. Nəticədə dopamin və serotonin dövriyyəsi pozulur, emosional dalğalanmalar güclənir.

Dəri problemləri və ektoderma reaktivliyi

Herpetiform dermatit qlütenin ən xarakterik kütan simptomudur. Xırda, qaşınan qabarcıqlar dirsək, diz və saçtökülmə xəttində simmetrik yayılır.İmmunofloresan testlər bu lezyonlarda immun Q-A sinfi antitel depozitlərini təsdiqləyir. Topikal steroid müalicəsi əlamətləri azaltsa da, qlütensiz pəhriz olmadan tam sağalma çətin olur.

Reklam

turkiyede tehsil

Hormon metabolizmi və insulin müqaviməti

Qlütenə davamlı iltihab sitokin axınını artıraraq insulin reseptorlarının siqnalını zəiflədir. Qlikemik yük yüksək olan un məhsulları ilə birlikdə bu reaksiya 2-ci tip diabet üçün münbit zəmin yaradır.Qlüten üzərində aparılan qastrin sintezi testləri göstərib ki, bu zülal mədədə turşu istehsalını yüksəldir və iştahanı stimullaşdıran qrelini artırır. Gündəlik kalorili qəbul artdıqlarına görə piylənmə riski yüksəlir.

Mineral balansının pozulması və sümük sağlamlığı

Bağırsaq villuslarının atrofiyası səbəbindən kalsium və D vitamininin sorulması azalır. Çölyaklı pasiyentlərdə osteopeniya yayğın diaqnozdur. İki il qlütensiz pəhrizdən sonra sümük minerallaşma sıxlığı orta hesabla 7 faiz yaxşılaşır.Qlüten əlaqəli sekestrasiya sink səviyyəsini də azaldır ki, bu dırnaq boylama cırıqları, gec sağalan yaralar və dad alma zəifliyi ilə özünü göstərir.

Uşaq inkişafına təsiri

Pediatrik gastroenterologiya statistikası göstərir ki, çölyak uşaqlarda orta boy göstəriciləri sağlam həmyaşıdlarına nisbətən 4 santimetr aşağıdır. Erkən diaqnoz və qlütensiz pəhrizlə iki il ərzində böyümə boşluğu 70 faiz bərpa olunur.Qidalarda qlüten molekulunun gizli formaları, o cümlədən dondurma sosa və çipsiyə qatılan malt aroması, allergik reaksiyanı kəskinləşdirə bilir. Həssas uşaqlar üçün valideyn təlimatının olmazsa-olmaz hissəsi etiket oxuma vərdişidir.

Sənayedə gizli qlüten mənbələri

Soya sousu, pivə, sirkəyə qatılan arpa maltı və bəzi dəriyə qulluq kosmetikaları gözlənilməz qlüten qaynaqlarıdır. İşlənmiş ət məhsullarında tekstur artırıcı kimi buğda nişastası əlavə oluna bilər.İstehlakçı üçün ən böyük risk xəyal etmədiyi sahələrdə – diş pastasında, bəzi vitamin kapsullarında — qlütenlə qarşılaşmasıdır. GMP sertifikatlı müəssisələrdə çapraz çirklənmənin qarşısını almaq üçün istehsalat xətti ayrılmalıdır.

| Məhsul kateqoriyası | Potensial qlüten miqdarı (ppm) | Risk səviyyəsi |
| Qonservləşdirilmiş şorbalar | 50-200 | Yüksək |
| Sos və ketçuplar | 10-40 | Orta |
| Dərman kapsulları | 5-20 | Aşağı |
| Təmiz yulaf ləpəsi | <5 | Minimal |


Qlüten insan orqanizmində zülal rəhbəri kimi mühüm rol oynamasa da, həssas şəxslər üçün səsiz təhlükə kəsb edir. Bağırsaq divarını zədələyərək malabsorbsiyanı artırır, immun hüceyrələri yanlış siqnallarla yönləndirir və sistemik iltihabı alovlandırır. Dəri, sinir, hormonal və sümüktik həssas reaksiya qlütenin çoxsaylı orqanlarda zərər təzahürünü göstərir. Xüsusilə genetik riski olan ailələrdə erkən skrininq yanaşması simptomların önlənməsində həlledicidir. Ərzaq seçiminə diqqət, etiketlərin dərindən oxunması, sənaye qatqılarının tərkibindən xəbərdar olmaq qlüteni minimal səviyyəyə endirməyin praktik yoludur. Qlütensiz pəhriz yalnız çölyak diaqnozu alanlar üçün məcburi deyil, həm də funksional həzm pozuntusu, autoimmun fonu olan fərdlər üçün də müsbət dəyişiklik gətirə bilir. Qida sənayesi və müasir biotexnologiya qlüten-free alternativləri artırdıqca balanslı və dadlı rasion yaratmaq daha asanlaşır. İstənilən halda, hər bir fərd bədən siqnallarını diqqətlə dinləməli, tibbi testlərlə təsdiq etməli və həyat tərzi qərarlarını elmi dəlillərə əsaslanaraq formalaşdırmalıdır.

Ən Çox Verilən Suallar

`1. Qlüten nədən ibarətdir?`

Qlüten buğda, çovdar və arpa kimi taxıllarda olan gliadin və glutenin zülal fraksiyalarının kompleks birləşməsidir. Elastik şəbəkə yaratdığı üçün xəmirə yapışqanlıq və həcmlilik verir. Həzm sistemində qismən parçalanır və bəzən immun reaksiya doğurur. Əksər sağlam insanlarda problem yaratmasa da, genetik həssaslıq fonunda təhlükəli ola bilir.

`2. Çölyakla qlüten həssaslığı eyni şeydirmi?`

Çölyak genetik və avtoimmun xarakterli, bağırsaq villuslarını zədələyən ciddi xəstəlikdir. Qlüten həssaslığı isə anticisim olmadan da baş verən funksional pozuntudur. Hər iki vəziyyətdə pəhriz faydalıdır, lakin çölyak üçün tam ömürlük qlüten qadağası vacibdir. Həssaslıqda isə az miqdar qəbul bəzən problem yaratmaya bilər.

`3. Qlüten bağırsaq keçiriciliyini necə dəyişir?`

Zonulin adlı proteini aktivləşdirərək bağırsaq divarındakı tight-junction adlanan zülal qapılarını gevşədir. Nəticədə sızma artır, antijenlər qana keçib sistemik iltihab yaradır. Bu mexanizm çörək allergiyası olmayan şəxslərdə də müşahidə oluna bilər.

`4. Hansı testlərlə qlüten problemi aşkarlanır?`

IgA transqlutaminaza, endomizium antitelləri və deamidə gliadin peptid testləri çölyak üçün əsas göstəricidir. Qlüten həssaslığını diaqnostika edən spesifik biomarker hələ təsdiqlənməyib, eliminasiya pəhrizi və klinik müşahidə əsas üsuldur. Endoskopik biopsiya villus atrofiyasını təsdiqləyir.

`5. Qlüten pəhrizi sağlam insan üçün zərərlidirmi?`

Tam taxıl qruplarını çıxarmaq lif, B vitaminləri və mineralların azalmasına səbəb ola bilər. Əvəzləyici mənbələrdən – qarabaşaq, darı, kinoadan – istifadə olunarsa, balans qorunur. Dietoloq məsləhəti almadan özbaşına pəhrizə başlamaq risklidir.

`6. Etiketdə “buğda nişastası” yazısı həmişə qlüten deməkdirmi?`

Əksər hallarda bəli, çünki nişasta ayrılarkən zülal tam təmizlənməyə bilər. Qlüten-free sertifikatlı məhsulda xüsusi filtrasiya proseduru ilə buğda zülalı 20 ppm-dən aşağı endirilir.

`7. Qlüten dərman kapsulunda ola bilərmi?`

Bəli, bəzi kapsul qabıqlarında və dolğu maddələrində buğda nişastası istifadə olunur. Əczaçınızdan və ya istehsalçıdan “gluten-free” təsdiqi almaq təhlükəsiz yanaşmadır.

`8. Uşaq üçün qlütensiz pəhrizə nə vaxt başlamaq olar?`

Pediatrla məsləhətləşərək, bədənin böyümə göstəricilərinə nəzarət etməklə 6-12 ay ərzində tədrici keçid mümkündür. Birdən-birə tam qadağa qida çeşidini daralda və qida çatışmazlığı riskini artıra bilər.

`9. Qlütensiz unla bişən çörək niyə kövrək olur?`

Qlüten şəbəkəsi olmadan qaz qabarcıqları sıx tutulmur, xəmir quru və qırılqan bişir. Ksantan, guar eyni zamanda psillium lifi kimi bağlayıcılar əlavə edərək tekstura stabilləşdirilə bilər.

`10. Qlütenə qarşı peyvənd üzərində iş gedirmi?`

Tədqiqatlar zonulin yolağını bloklayan peptid preparatları və immun tolerantlıq yaradan vaksin platfomaları üzərində aparılır. Klinik mərhələyə çatan namizədlər hələ ilkin nəticə mərhələsindədir və uzunmüddətli təhlükəsizlik dəyərləndirilməlidir.

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Back to top button